Dette indlæg er lavet af og for familien af Krushave og Krogshave slægten.
Da Anders hed Sørensen og Ane hed Andersen ved deres giftemål i Hellum Kirke d. 28. dec. 1881, er der noget specielt ved, at deres børn får efternavnet Krushave/Krogshave. Der er fortalt nogle forskellige ting om sammenhængen, så i familiens slægsbog er der lavet et forsøg på at give en forklaring.
Anders og Ane købte navnet, da de begge havde et almindeligt navn; men da Ane stammede fra gåden Krogshave i Hellum, fandt de ud af, at det var et godt navn til deres børn, men det vides ikke om stavemåden var Krogshave eller Krushave. Deres 5 børn (altså de ældste af de 21 søskende) blev døbt Krushave, der måske skulle have været Krogshave, for de ældste søskende staver stadig deres efternavn på to måder, – måske er nogle af de ældste bare begyndt at stave navnet som Krogshave, og det er der ingen der har noget imod.
Du kan læse mere om slægten i Krushave/Krogshave slægtens Slægtsbog.
Lige dele Bladselleri løg gulerod. Svitses ved svag varme i 10 min uden det får farve. Steg kød ved højere temperatur (lidt af gangen) så det får farve (brunt ikke gråt) Tomat pure (kun lidt flåede tomater) Oksefond Steg i stegeso og så ind i ovn
Supplement til salt – 2-3 ansjoser mases med kniv.
Lidt grafer der udfordrer det at vegansk mad kan gøre den store forskel… der er meget der bliver processeret mere… så oksekød stikker af i forhold til alt andet… men hvad hvis du køber lokalt kontra noget du får leveret fra den anden side er jorden?
Det kan du også regne lidt på her: Beregn din CO2-udledning (au.dk). Den viser blandt andet at hvis du rejser længere end Frankfurt så skal du tage flyet fremfor din benzin eller diesel bil 😉
DR program der giver ekstra motivation, til at fokusere på hvad man gerne vil bruge resten af sit liv på. Med Imram Rashid der også har skrevet bogen Sluk.
Jeg har altid to surdeje i køleskabet – en til rugbrød og en til boller og grydebrød.
Rugsurdejen er altid i køleskabet og jeg tager lidt ud to gange i ugen, for at vedligeholde som beskrevet nedenfor og bage et rugbrød en gang i ugen
Bollesurdejen har jeg også i køleskabet og når jeg skal bage, tager jeg lidt ud til nedenstående vedligehold om aftenen, lader den gro natten over på køkkenbordet. Næste morgen gentager jeg vedligeholdelsen med den friske surdej der blev “sat over” aftenen inden. Når den er vokset (om eftermiddagen) så kan jeg begynde at blande og vende dejen; som beskrevet længere nede og endeligt bage på 3. dagen
Bemærk: jeg har skrevet præcis hvilken mel jeg bruger, da de forskellige typer mel kan absorbere forskellig mængde vand. Bolledej må gerne være meget våd, men hvis du skal bage brød, så skal du kunne forme dejen.
Vedligehold af surdej
Hver aften laver du en ny surdej ved at fodre en lille del af den gamle.
Tag et rent glas frem og stil på en vægt, som du nulstiller
Put 10 gram moder surdej ned i glasset
Tilføj 60 gram stuetempereret vand
Tilføj til sidst 60 gram mel
til rugbrødssurdej bruger jeg 20g rug, 20g grahams og 20g hvede
til bollesurdej bruger jeg mariagertoba (fin og fuldkorn) og ølandshvede
Rør rundt i glasset og stil det på køkkenbordet med låg på
Du har nu fodret din moder surdej 1:6:6. Det vil sige én del moder surdej, seks dele vand og seks dele mel. Når ovenstående surdej er “færdig” så har du nu cirka 120g surdej.
Surdejen er færdig lige inden den begynder at falde sammen i glasset igen. Når den kommer fra køleskabet så sætter du den bare over om aftenen til næste morgen. Her kan du se den er faldet lidt sammen igen. Det er dog rugsurdejen, som jeg bager med direkte fra køleskabet så det er ikke så vigtigt som ved bolle bagning.
Denne rugsurdej hældes sammen med resten i køleskabet og røres sammen.
Når du skal bage boller, så skal du have en ekstra frisk surdej, så du tager den surdej du sad over aftenen før og gentager processen. Du kan køre en 1:6:6 blanding, hvis den skal stå hele dagen eller 1:1:1 hvis du vil have den klar hurtigere.
Det hele røres sammen, sprøjtes i toppe og bages 10-12 min alt afhængig af størrelse ved 175 grader. I min ovn skal de have lidt mere… eller også havde jeg lavet dem rigeligt store. Brug eventuelt sprøjteposen uden spids, da det er en god tyk masse.
Når de er afkølet, dyppes bunden i smeltet chokolade.
De har rigtig godt af at blive frosset før de spises, da de ligesom ”sætter” sig, men det er ikke en nødvendighed.
Begge dele købes som en lille pakke med små stykker
15g potaske opløst i kogt vand
Smør, melis og sirup sættes over ilden til det når kogepunktet. Når det er afsvalet kommes mandler, krydderier og potaske i og skikkelig røres melet i. Dejen formes til lange pølser af en passende tykkelse – husk småkager skal være små og pølserne lægges på et koldt sted gerne til næste dag. Kagerne udskæres tyndt med en skarp kniv eller på pålægsmaskine.