Klima og C02 forbrug

God side til at sammenligne hvad der forbruger hvor meget C02: https://denstoreklimadatabase.dk/

Lidt grafer der udfordrer det at vegansk mad kan gøre den store forskel… der er meget der bliver processeret mere… så oksekød stikker af i forhold til alt andet… men hvad hvis du køber lokalt kontra noget du får leveret fra den anden side er jorden?

Det kan du også regne lidt på her: Beregn din CO2-udledning (au.dk). Den viser blandt andet at hvis du rejser længere end Frankfurt så skal du tage flyet fremfor din benzin eller diesel bil 😉

Surdej

Med inspiration fra Meyers bageri, surdej fra Nyma og surdejsentusiasten.

Jeg har altid to surdeje i køleskabet – en til rugbrød og en til boller og grydebrød.

  • Rugsurdejen er altid i køleskabet og jeg tager lidt ud to gange i ugen, for at vedligeholde som beskrevet nedenfor og bage et rugbrød en gang i ugen
  • Bollesurdejen har jeg også i køleskabet og når jeg skal bage, tager jeg lidt ud til nedenstående vedligehold om aftenen, lader den gro natten over på køkkenbordet. Næste morgen gentager jeg vedligeholdelsen med den friske surdej der blev “sat over” aftenen inden. Når den er vokset (om eftermiddagen) så kan jeg begynde at blande og vende dejen; som beskrevet længere nede og endeligt bage på 3. dagen

Bemærk: jeg har skrevet præcis hvilken mel jeg bruger, da de forskellige typer mel kan absorbere forskellig mængde vand. Bolledej må gerne være meget våd, men hvis du skal bage brød, så skal du kunne forme dejen.

Vedligehold af surdej

Hver aften laver du en ny surdej ved at fodre en lille del af den gamle.

  1. Tag et rent glas frem og stil på en vægt, som du nulstiller
  2. Put 10 gram moder surdej ned i glasset
  3. Tilføj 60 gram stuetempereret vand
  4. Tilføj til sidst 60 gram mel
    • til rugbrødssurdej bruger jeg 20g rug, 20g grahams og 20g hvede
    • til bollesurdej bruger jeg mariagertoba (fin og fuldkorn) og ølandshvede
  5. Rør rundt i glasset og stil det på køkkenbordet med låg på

Du har nu fodret din moder surdej 1:6:6. Det vil sige én del moder surdej, seks dele vand og seks dele mel. Når ovenstående surdej er “færdig” så har du nu cirka 120g surdej.

Surdejen er færdig lige inden den begynder at falde sammen i glasset igen. Når den kommer fra køleskabet så sætter du den bare over om aftenen til næste morgen.
Her kan du se den er faldet lidt sammen igen. Det er dog rugsurdejen, som jeg bager med direkte fra køleskabet så det er ikke så vigtigt som ved bolle bagning.

Denne rugsurdej hældes sammen med resten i køleskabet og røres sammen.


Rugbrøds-bagning

Jeg bager rugbrød efter denne opskrift: surdejsentusiasten.

Det er med rugsurdejen direkte fra køleskabet. Du kan godt bruge græskarkerner i stedet for quinoa. Jeg bruger disse produkter:

Bolle-Bagning

Når du skal bage boller, så skal du have en ekstra frisk surdej, så du tager den surdej du sad over aftenen før og gentager processen. Du kan køre en 1:6:6 blanding, hvis den skal stå hele dagen eller 1:1:1 hvis du vil have den klar hurtigere.

Jeg bruger fremgangsmåden som beskrevet her: Jonas surdejsboller.

Jeg kan godt finde på at smide en deciliter hørfrø i bollerne.

Jeg bruger disse produkter:

Brød-bagning

Her eksperimenterer jeg stadig… er på denne for tiden med mariagertoba mel: https://www.cathrinebrandt.dk/grydebroed-surdejsbroed-bagt-i-gryde/

Overskydende surdej

Opskrifter med overskydende surdej: https://surdejsentusiasten.dk/index.php/category/overskydende-surdej/

Jeg bruger alt min rugsurdej til rugbrød, og bollesurdejen bruger jeg også til pandekager.

Gløgg

Gløgg-essensen skal trække 2-4 uger

10 kardemommekapsler

20 sorte peberkorn

10 allehånde

skallen af 2 appelsiner, kun det orange

skallen af 2 citroner, kun det gule

3 kanelstænger

1 vaniljestang, flækket

2 små tørre chili

2 stjerneanis

50 g. frisk skrællet ingefær, skåret i skiver

6 flasker god rødvin

1/2 flaske cognac

1/2 Ruby portvin

1/2 flaske snaps, gerne Brøndum

Kransekage

  • 1000g marcipan
  • 500g sukker
  • 125g æggehvider

Det hele røres sammen, sprøjtes i toppe og bages 10-12 min alt afhængig af størrelse ved 175 grader. I min ovn skal de have lidt mere… eller også havde jeg lavet dem rigeligt store. Brug eventuelt sprøjteposen uden spids, da det er en god tyk masse.

Når de er afkølet, dyppes bunden i smeltet chokolade.

De har rigtig godt af at blive frosset før de spises, da de ligesom ”sætter” sig, men det er ikke en nødvendighed.

Verdens bedste brune kager

Svigermors opskrift 🙂

  • 500g smør
  • 500g melis
  • 1000g mel
  • 250g sirup
  • 125g groft hakkede mandler
  • 7g stødte nelliker
  • 25g kanel
  • Et stykke sukat og pommerrens-skal?
    • Begge dele købes som en lille pakke med små stykker
  • 15g potaske opløst i kogt vand

Smør, melis og sirup sættes over ilden til det når kogepunktet. Når det er afsvalet kommes mandler, krydderier og potaske i og skikkelig røres melet i. Dejen formes til lange pølser af en passende tykkelse – husk småkager skal være små og pølserne lægges på et koldt sted gerne til næste dag. Kagerne udskæres tyndt med en skarp kniv eller på pålægsmaskine.

LK IHC ServiceView

Hvis du vil teste nogle af dine IHC configurationer, så brug Java programmet (download her):

LK IHC Java Starter
Indtast URL på din IHC controller i URL feltet og pres enter

Nu kan du vælge de forskellige links… blandt andet LK IHC ServiceView.

Når du er logget ind, kan du vælge de forskellige udgange og slå dem til og fra.

Eksempel på en udgang som man kan sætte til On/Off

LK IHC Wireless

Fra LK IHC Visual (kører på en Windows PC og kan forbinde trådløs til din controller. Start med at vælge Hent projekt…) sættes trådløse enheder op:

Når der er forbindelse til controlleren, kan man konfigurere Wireless produkter

Hvis en enhed er holdt op med at virke (måske når der er skiftet batteri i en sender – LK IHC Control Link), så kan man unlinke den og linke den igen.

Vælg det trådløse modtager relæ, vælg unlink
Bekræft at du vil unlinke

Tryk på Link igen:

Følg bruger vejledning

Når du har trykket på A og derefter på 1, vil det røde kryds blive skiftet ud med et grønt flueben.

Først skal den trådløse kontakt konfigureres og efterfølgende i LK IHC Visual.

  • Trådløs sender: Tryk A og efterfølgende 2 => Så blinker den rødt
  • Modtager (der har strøm på): Tryk på A => Så blinker den rødt, Tryk så på A igen => Så holder den op med at blinke
  • LK IHC Wireless: Unlink og så Link igen => så søger den
  • Modtager (der har strøm på): Tryk på A => Så blinker den et par gange og holder op igen

Så er både trådløs sender og LK IHC konfigureret… som betyder at Home Assistant virker.

Se mere her: https://www.se.com/dk/da/faqs/FA308334/