Med inspiration fra Meyers bageri, surdej fra Nyma og surdejsentusiasten.
Vedligehold af surdej
Hver aften laver du en ny surdej ved at fodre en lille del af den gamle.
- Tag et rent glas frem og stil på en vægt, som du nulstiller
- Put 10 gram moder surdej ned i glasset
- Tilføj 60 gram stuetempereret vand
- Tilføj til sidst 30 gram groft mel og 30 gram hvedemel i glasset og rør rundt
Du har nu fodret din moder surdej 1:6:6. Det vil sige én del moder surdej, seks dele vand og seks dele mel.
Opbevaring
Modersurdejen opbevares på køkkenbordet og hver aften laver man en ny som beskrevet oven for.
Overskydende surdej står i et stort glas med låg i køleskabet. Jeg fylder løbende mit overskydende surdej i glasset og rør det rundt, så du undgår, at der kommer bundfald. Når du skal bruge overskydende surdej i bagværk, er der altså tale om “doven” surdej direkte fra overskudslageret i køleskabet.
Bagning
Når du skal bage så skal du lave en 1:1:1 blanding og vente 3 timer på at den er hævet til dobbelt størrelse. Som beskrevet her: https://surdejsentusiasten.dk/index.php/2021/09/27/nordisk-brydebroed-med-surdej/
Opskrifter med overskydende surdej: https://surdejsentusiasten.dk/index.php/category/overskydende-surdej/
Andre opskrifter:
- Rugbrød: https://surdejsentusiasten.dk/index.php/2021/10/07/softkernerugbroed-med-surdej-og-quinoa/
- Rug snacks: https://muttionline.dk/br%c3%b8d-og-boller/rugbroedssnack-med-rosiner-noedder-eller-chokolade/
- Brød med kærnemælk i gryde: https://madensverden.dk/surdejsbroed-i-gryde/
- Pizza opskrift: https://rigeligtsmor.dk/opskrift-pizzadej-med-surdej/
- Pizza forme: https://bagestaalet.dk/pages/pizzadej/